Zima idzie wielkimi krokami. Zmieniamy nie tylko ubrania na cieplejsze, ale też posiłki na bardziej rozgrzewające. Jak powinno wyglądać śniadanie dziecka przy zimowych chłodach – podpowiada Marta Kierzkowska-Grzybek: Specjalista z Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu, biotechnolog i ekspert ds. żywienia dzieci, koordynatorka akcji Zdrowy Przedszkolak. 

Mamoteka.pl: Czym powinno się różnić śniadanie dziecka zimą od tych w innych porach roku?

Marta Kierzkowska-Grzybek: Zimą nasz organizm jest narażony na wychłodzenie i spadek odporności. W tym czasie zmniejszamy ilość potraw o naturze wychładzającej – zwłaszcza mleka, jogurtów oraz owoców cytrusowych. Aby strawić zimny posiłek, organizm zużywa mnóstwo energii, ponieważ musi  go najpierw podgrzać do temperatury ciała. A ta energia jest właśnie o tej porze roku najbardziej nam potrzebna. Dlatego, aby uniknąć infekcji, wzmocnić siły organizmu oraz zachować ciepło w organizmie powinniśmy spożywać zimą potrawy długo gotowane, z dużą ilością rozgrzewających przypraw. W czasie zimy dobrze byłoby zadbać o to, aby nasze dzieci zjadały codziennie pożywne i CIEPŁE śniadania, które dadzą energię na cały dzień oraz rozgrzeją od wewnątrz nasz układ pokarmowy.

Z jakich produktów powinno być skomponowane zimowe śniadanie?

W śniadaniach zimowych powinny pojawić się przyprawy rozgrzewające-kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, a w tych wytrawnych- tymianek, kminek, kurkuma, kolendra.

Najlepsze są ciepłe dania ze zbóż lub płatków zbożowych z dodatkiem suszonych lub świeżych, sezonowych owoców, pestek czy warzyw. Polecam w tym okresie owsianki z jabłkiem i cynamonem, ryż pełnoziarnisty na mleku np. kozim czy migdałowym, kaszki orkiszowe oraz kaszę jaglaną w najróżniejszym wydaniu- z rodzynkami i morelami, ze świeżą dynia i marchewką, z żurawiną czy w postaci budyniu jaglanego. Jest ona nazywana królową kasz, zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, żelazo, potas. Ma też wspaniałe właściwości oczyszczania ze śluzu czy mokrego kaszlu.

Jeśli zdarzy się śniadanie kanapkowe to dobrze, aby były to jakieś pasty np. pasta z soczewicy, z warzyw,  humus , masło nerkowcowe czy lubiana przez dzieci pasta z marchewki i fig.

Jeśli mamy więcej czasu rano, możemy przygotować placuszki owsiane, jaglane czy amarantusowe z owocami.

Czy mogłaby Pani podać jakieś inspiracje i podpowiedzi dla rodziców?

Nawet dla zabieganego rodzica takie śniadanie to kwestia wprawy i ustawienia sobie priorytetów. Znane przysłowie mówi: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”, dlatego dla zdrowia naszego i naszych bliskich znajdźmy codziennie rano czas na przygotowanie takiego ciepłego, pełnego witamin i minerałów śniadania.

Jeśli dzieci nie lubią wyczuwalnych kawałków owoców suszonych-zawsze możemy zmiksować owsiankę na krem. To samo z jaglanką- moja 5-latka uwielbia na śniadanie musy czy kremy zbożowe ( zboża to podstawa piramidy żywieniowej). Miksujemy w blenderze ugotowaną kaszę jaglaną z jabłkiem/gruszką/awokado, daktylami, dodajemy do tego figi (źródło wapnia) i świeżo mielone siemie (omega-3), czasami karob (zamiennik kakao).

Bądźmy kreatywni w kuchni:)

Poniżej kilka inspiracji:

GRANOLA DOMOWA

  • 300g płatków owsianych
  • 100g płatków jaglanych
  • 100g poppingu z amarantusa
  • 50g moreli niesiarkowanych
  • 50g daktyli niesiarkowanych
  • 50g fig niesiarkowanych
  • 100g migdałów
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g wiórków kokosowych
  • 30g goji
  • 50g sezamu
  • 100g pestek dyni i słonecznika
  • ghee lub olej roślinny
  • miód lub syrop z agawy

Suche składniki wymieszać z syropem z agawy i masłem klarowanym. Wyłożyć wszystko na papier pergaminowy i zapiekać ok.20 min w temp 150C. Dodać posiekane orzechy i bakalie i zapiekać jeszcze ok. 10 min. Wystudzone musli przełożyć do szklanego pojemnika.

Granola domowa. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Granola domowa. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

PLACUSZKI JAGLANE

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 jabłka
  • 8 daktyli
  • 250 ml wody mineralnej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 jaja
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cynamon, kardamon, kurkuma
  • świeże maliny

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do blendera włożyć kaszę, żółtka, nerkowce namoczone wcześniej, jogurt, daktyle i przyprawy. Dolać wody i wszystko zmiksować. Masę połączyć z ubitą pianą. Utrzeć na dużych oczkach jabłko i dodać do masy, wymieszać.

Smażyć placuszki i podawać z owocami.

Placuszki jaglane. Granola domowa. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Placuszki jaglane.  Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

 Krem jaglany

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mango
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 4 figi suszone lub świeże
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać z owocami lub musli.

Krem jaglany.  Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Krem jaglany. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

 Krem jaglany II

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 daktyli bez pestek
  • 3 łyżki karobu (kakao)
  • mus jabłkowy
  • 50g orzechów laskowych bez skórki
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta różowej soli i kardamonu
  • suszona żurawina, płatki migdałowe

Ciepłą kaszę zemleć z resztą składników na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do miseczek, schłodzić i podawać posypane żurawiną i prażonymi płatkami migdałowymi.

 Krem jaglany.  Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Krem jaglany. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

 Pinacolada śniadaniowa

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 plasterki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki syropu z agawy

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni, zalać wodą i gotować. Do ciepłej kaszy dodać podprażone wiórki kokosowe oraz ananasa, posłodzić syropem z agawy i dobrze wymieszać.

Pinacolada.  Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Pinacolada. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Owsianka

  •  2,5 filiżanki wody
  • 2 garści orzechów włoskich
  • ½ ł cynamonu
  • 1/3  ł imbiru
  • 1 Ł syropu z agawy
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 2 jabłka starte ze skórką

Na wrzącą wodę wrzucić płatki. Po chwili dodać przyprawy i pozostałe składniki. Gotować ok. 10 min.

Dla starszych dzieci:

Pasta z pieczarek, orzechów i nasion

  •  1/2 kg pieczarek
  • 200g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy- sól, pieprz ziołowy
  • 1/2 cebuli
  • sos sojowy tamari

Pieczarki obrać i ugotować na parze. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Nasiona zemleć w młynku do kawy. Cebulę posiekać i razem z czosnkiem podprażyć na oleju kokosowym. Pieczarki i orzechy rozdrobnić w malakserze, ale niezbyt drobno-niech będą wyczuwalne małe kawałeczki:) Dodać nasiona, przyprawy i sos sojowy i chwilę wymieszać w malakserze.

Pasta z pieczarek.  Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Pasta z pieczarek. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Na Zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

napisz pierwszy komentarz...