Pesto ze słonecznika i rukoli, paprykarz z kaszy jaglanej, „twarożek” z nerkowców i żurawiny – to tylko niektóre z pomysłów, jakie podczas warsztatów kulinarnych podpowiedziała mamom Marta Kierzkowska-Grzybek: specjalista z Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu, biotechnolog i ekspert ds. żywienia dzieci, koordynatorka akcji Zdrowy Przedszkolak. 

Mamy w różnym wieku spotkały się w uroczej, przestronnej kuchni jednej z nich, żeby wspólnie gotować i rozmawiać o gotowaniu. Wszystko pod okiem biotechnolog i ekspertki ds. żywienia dzieci, również mamy i znakomitej kucharki. Mamoteka.pl także tam była.

„Co zamiast tradycyjnych kanapek?” – pytały mamy, zapraszając panią Martę do wspólnego gotowania. Pomysłów przywiozła ze sobą dużo. Mamy kroiły, siekały, mieszały, miksowały, przyprawiały i zachwycały się, jak dobrze smakuje.

Domowe warsztaty kulinarne w Milejowicach. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Domowe warsztaty kulinarne w Milejowicach. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Dzielimy się z Wami kilkoma przepisami, które urzekły nas szczególnie:

Paprykarz jaglany

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Warzywa zetrzeć na tarce – marchew, pietruszka, seler. Na patelni podsmażyć cebulkę z liściem laurowym i zielem, dodać warzywa i trzymać na małym ogniu aż zmiękną. Usunąć przyprawy. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wymieszać z warzywami, dodać przecier i przyprawy.

Paprykarz z kaszy jaglanej i inne pasty z warsztatów w Milejowicach. Fot. mamoteka.pl

Paprykarz z kaszy jaglanej i inne pasty z warsztatów w Milejowicach. Fot. mamoteka.pl

Pesto z rukoli i słonecznika

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej rukoli
  • około szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • natka
  • sól

Słonecznik uprażyć na patelni. Przesypać do blendera. Dodać umytą rukolę, oliwę, czosnek, sól, sok z cytryny i natkę. Zmiksować na jednolitą masę.

Przyszła mama doprawia pesto z rukoli. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Przyszła mama doprawia pesto z rukoli. Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Domowa „nutella”

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • ¼ szklanki syropu z agawy
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6-10 łyżek mleka (może być roślinne: ryżowe, migdałowe, owsiane)

Orzechy i kakao rozdrobnić w malakserze na pył. Dodać agawę, mleko i dokładnie zblenderować.

Było pysznie! Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Było pysznie! Fot. Marta Kierzkowska-Grzybek

Pasta soczewicowa z porem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
  • 1/2 średniego pora
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki
  • przyprawy-kurkuma, kozieradka, kumin, sól, pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki oleju lnianego

Pora i cebulę posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Można używać również jako nadzienie do naleśników.

„Serek” z nerkowców z żurawiną

Składniki:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 szklanka mleka roslinnego (ryżowego, owsianego, kokosowego)
  • 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki żurawiny niesiarkowanej

Nerkowce moczymy przez 3-4 godziny. Po tym czasie miksujemy orzechy z mlekiem. Dodajemy płatki, sok z cytryny i syrop z agawy. Mieszamy z żurawiną. Podajemy na chlebie lub jako dodatek do naleśników.

I na koniec prawdziwy rarytas: chipsy z jarmużu! Trudno uwierzyć – chrupiące, bardzo wciągające chipsy z liści kapusty! My nie mogłyśmy uwierzyć, dopóki nie spróbowałyśmy. Liście jarmużu poszatkowałyśmy na małe kawałki, dodałyśmy oliwy i dużo przypraw. Ułożyłyśmy na dwóch blaszkach na papierze do pieczenia i wstawiłyśmy do piekarnika z włączonym termo obiegiem na około 40 minut, do momentu, gdy zrobiły się chrupiące.

Jarmuż, z którego powstaną chrupiące chipsy. Fot. mamoteka.pl

Jarmuż, z którego powstaną chrupiące chipsy. Fot. mamoteka.pl

Kanapki z pastami zagryzałyśmy chipsami z jarmużu. Uczta była wyborna. Już nikt nam nie wmówi, że kanapki muszą być banalne.

Autorką przepisów jest Marta Kierzkowska-Grzybek, biotechnolog, doradca żywieniowy, moderator dolnośląski projektu Zdrowy Przedszkolak i specjalista ds. żywienia dzieci w Instytucie Psychodietetyki.

www.zdrowyprzedszkolak.org - ogólnopolska kampania na rzecz diety naturalnej w przedszkolach. W ramach projektu oferujemy szkolenia, wykłady i warsztaty dotyczące zdrowego żywienia dzieci (dla personelu kuchennego, kadry, rodziców oraz firm cateringowych). Pomagamy zmienić nawyki żywieniowe dzieci, podpowiadamy jak urozmaicać jadłospisy, udostępniamy materiały edukacyjne i receptury.

www.instytutpsychodietetyki.pl - instytut prowadzi poradnię, działalność edukacyjną, szkoleniową oraz badawczo-wdrożeniową. Promujemy holistyczne podejście do zmiany zachowania, czego efektem są realizowane przez nas programy oparte o współpracę specjalistów z różnych dziedzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

napisz pierwszy komentarz...