Jak grill, to wiadomo: kiełbasa, karkówka, kaszanka… Ale u nas było inaczej. Dzieci wraz z rodzicami przygotowywali na grilla pokrojone warzywa, szaszłyki warzywne oraz gruszki.

W cudownym miejscu i sprzyjających okolicznościach pogody spotkaliśmy się w gospodarstwie Miljowe Pole na wspólne celebrowanie darów ogrodu. Z dyni, cukinii, kabaczków, różnokolorowych marchewek, pietruszki, pasternaka oraz brukwi powstały niezapomniane kompozycje smakowe.

Wspólnie grillowaliśmy warzywa, które zawinęliśmy w placki kukurydziane. Smak warzyw podkreślił ser mozzarella oraz sos vinegrette o cudownym smaku i  konsystencji. Każdy uczestnik przygotowywał warzywnego szaszłyka. Niektórzy pierwszy raz w życiu mieli sposobność zjeść kwiaty… nasturcji. W międzyczasie w kociołku nad ogniskiem gotował się wywar na zupę dyniową, której smak był połączeniem smaku dyni, pora i czosnku. Smak niepowtarzalny nadały zupie ziarenka mocy :)

Tegoroczna jesień bogato obdarzyła nas gruszkami. Nasze – zebrane w radyńskim sadzie – zostawiliśmy na deser… Upieczone na grillu, polane własnoręcznie przygotowaną czekoladą z karobu lub syropem daktylowym i posypane uprażonymi migdałami, były hitem.

 

Ostatnie przygotowania i oczekiwanie na Młodszych i Starszych Kucharzy.

Ostatnie przygotowania i oczekiwanie na Młodszych i Starszych Kucharzy.

Już za chwilę powstaną z tego kolorowe szaszłyki.

Już za chwilę powstaną z tego kolorowe szaszłyki.

Grillowane kawałeczki dyni nie miały sobie równych.

Grillowane kawałeczki dyni nie miały sobie równych.

Dymiący Kociołek z zupą dyniową, której nie można pominąć w jesiennym menu.

Dymiący Kociołek z zupą dyniową, której nie można pominąć w jesiennym menu.

Świeże warzywa prosto z Milejowego Pola.

Świeże warzywa prosto z Milejowego Pola.

Jej Wysokość Dynia – Królowa Jesieni.

Jej Wysokość Dynia – Królowa Jesieni.

Uczestnicy w pełnej gotowości nie mogą się doczekać rozpoczęcia krojenia warzyw.

Uczestnicy w pełnej gotowości nie mogą się doczekać rozpoczęcia krojenia warzyw.

Ustalamy kolejność wykonywania prac.

Ustalamy kolejność wykonywania prac.

Praca wre :)

Praca wre :)

Słoneczny szaszłyk Stasia.

Słoneczny szaszłyk Stasia.

Kompozycja warzyw Ewy i Agnieszki (Retro Food Design) ciesząca najpierw oczy, a później podniebienia uczestników.

Kompozycja warzyw Ewy i Agnieszki (Retro Food Design) ciesząca najpierw oczy, a później podniebienia uczestników.

Klacz Lola co jakiś czas czujnym okiem nadzorowała pracę.

Klacz Lola co jakiś czas czujnym okiem nadzorowała pracę.

Zupa dyniowa z kociołka ze świeżym tymiankiem.

Zupa dyniowa z kociołka ze świeżym tymiankiem.

Grillowane warzywa, mozzarella oraz nasturcja (wszystko jadalne!) stanowią farsz naleśnika kukurydzianego.

Grillowane warzywa, mozzarella oraz nasturcja (wszystko jadalne!) stanowią farsz naleśnika kukurydzianego.

Smakowało…

Smakowało…

Kompozycje własne :)

Kompozycje własne :)

Przyszła pora na pora...

Przyszła pora na pora…

Pyyyszne.

Pyyyszne.

Warzywa w ogniu Retro Food Design.

Warzywa w ogniu Retro Food Design.

Najmłodsza Kuchareczka w odosobnieniu dojada masę karobową mniam.

Najmłodsza Kuchareczka w odosobnieniu dojada masę karobową mniam.

Sos vinegrette:

Do 2 łyżeczek miodu dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodać szczyptę pieprzu i soli, oraz co najmniej łyżkę cytryny. Cały czas mieszając wlać około 1/3 szklanki oleju.

Ziarenka mocy:

Uprażyć ziarna lnu, sezamu oraz czarnuszki. Następnie rozetrzeć wszystko w moździerzu lub zmielić. Idealne do posypywania i wzbogacenia smaku kanapek i zup.

 

Dziękujemy wszystkim za miło spędzony czas i zaangażowanie. Ewelinie z Milejowego Pola (https://www.facebook.com/milejowepole) dziękujemy za wyrozumiałość, otwartość i zaraźliwy optymizm. Bardzo miło było poznać Ewę i Agnieszkę z Retro Food Design (http://retrofoodd.blogspot.com/)

Partner warsztatów: straganzdrowia.pl

StraganZdrowia.pl to miejsce w sieci z najlepszymi produktami zdrowej żywności, organic food i naturalnymi suplementami diety.  W ofercie produkty z działu zdrowej żywności (kasze, ryże, makarony), zioła, produkty bezglutenowe oraz niskobiałkowe PKU, miody oraz miody Manuka, produkty świętej Hildegardy oraz Stefanii Korżawskiej. To baza produktów wywodzących się wprost z natury,  ale także wiedza na ich temat, ciekawostki z zakresu zdrowia, urody, zielarstwa.
http://www.straganzdrowia.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

napisz pierwszy komentarz...